18 d’ag. 2012

Pic du Lauzin

VALLÉE DE LA CLARÉE
  • Alçada del cim: 2.773m
  • Punt de partida: Pàrquing davant de l'escola d'escalada "Le rocher qui répond" a 1.470m
  • Ruta: Pàrquing, RN, Grotte des Cinquante Anes, Ravin de la Pinatelle, Ravin de la Lauze, Col de Dormillouse, Col de la Lauze, Pic du Lauzin, Col de Dormillouse, GR5 pel Vallon de l'Opon fins a Plampinet passant pels Chalets des Acles, RN i pàrquing
  • Desnivell positiu acumulat: 1.410m
  • Desnivell negatiu acumulat: 1.395m
  • Horari total de la volta: 8h
  • Cartografia: IGN 3536 OT i 3535 OT
  • Observació: L'accés en cotxe als Chalets des Acles és Interdit, només poden accedir els residents

Itinerari realitzat

La idea perseguida en aquesta volta és fer un recorregut per una vall tranquil·la i solitaria, on pot ser no ens creuarem ni amb una mosca, ja vaig tenir prou amb l'ambientàs del Mont Thabor com per anar a un altre Mont que Xavi volia anar.

El pla A era buscar un accés a la Crête de Pécé per accedir a la Pointe de Pécé i fer una circular, però un cop al barranc de la Lauze no veiem clar per on pujar unes pendents fortes, i amb la calor sufocant que fa ho deixem córrer i optem pel pla B on tindrem una bona vista del Mont que Xavi s'havia encapritxat.

Iniciem el camí davant d'una escola d'escalada a on ens agradaria escalar més endavant. El nostre primer destí és visitar una cova amb història a on podrem agafar aigua. Aquí, els habitants de la vall a mitjans de l'any 1815, abans de la invasió dels austríacs i piamontesos, van amagar el seu bestiar per la por de ser requisat. És un lloc ideal per a fer un mos a la fresca encara que el termòmetre estigui pels núvols.

Per a continuar ens cal desfer un troç i per camí ben marcat, a on només cal vigilar una mica no despistar-se en algun punt fins abans del barranc de la Lauze, arribem a aquest i sense possible pèrdua al coll de Dormillouse i a la resta de la ruta.

Aquest cim està quasi al límit del Massif de Cerces, a tocar a la frontera Italiana i davant del capritx del nen, el Mont Chaberton, veritablement una atractiva i esvelta muntanya, però amb un camí que encara que ho veiem des de lluny es veu de conya i sembla un gran circuït de carreres en el que els cotxes es barallen per avançar-se.

La volta ha sigut variada, plena de racons i només ens hem creuat amb sis persones, lo que fa tenir a la vora un 3000. Ara que ho conec ho faria diferent, en la cruïlla de camins al final del barranc de la Lauze aniria cap el Pas de la Fanfare i afegint poc més d'un centenar de metres, fas tots els cims de la carena i no passes dos cops pel coll de Dormillouse com nosaltres bobament hem fet.

Xavi en un moment avançat del dia acaba dient: "Jo follo dos colls més i em torno". Aquesta simpàtica frase bé d'aquest acudit: 

Un gatet es troba amb una colla de gats grans que portaven molta marxa al cos, i els pregunta amb la seva veu dolça i infantil:
- A on aneu?
- Ja ja! A follar! Si! anem a follar, ja ja!
- Puc anar amb vosaltres?
- No, que tu ets massa petit.
- Vaaa! vull venir, vull venir.
El gatet tant va insistir, que els gats grans van accedir dient-li:  
- ! Vine si vols, que s'assabentaràs del que és follar, ja ja!
Total, que van junts. Tot d'una se'ls apareixen dos gossos gegantins i els comencen a perseguir. Arriben a una placeta amb una font al mig i es posen a donar voltes, els gossos bordant com a bojos darrera dels gats. Quan porten una estona així, el gatet esgotat li diu als seus amics grans:
- Escolta, jo follo dues voltes més i me'n vaig!!
 

En fi, que no et donin gat per llebre.

Inici camí cap a la cova
Arribant a la cova
Cova (Grotte des 50 anes)
Punt d'aigua al camí del barranc de la Pinatelle, el proper
fins a la vall de l'Opon
Pujant pel barranc de Lauze, al fons els Ecrins
Cruïlla de caminis al final del barranc de la Lauze
Mirant cap el barranc de la Lauze, al fons els Ecrins
Anant cap al coll de la Lauze vista de la Crête de la Pécé
amb la Pointe de la Pécé al fons i sota a l'esquerra el
coll de Dormillouse
Vista del Mont Chaberton des de la carena de Lauzin
Pujant la carena del pic de Lauzin, vista de tota la carena
de cims que a més es poden fer des del Pas de la Fanfare
Carena de Lauzin
Arribant al Pic de Lauzin
Puntes o més bé ullals sota el Pic de Lauzin, en el Clot des Fonds, que
recorden a les dues Germanes que hi han sota la cara nord de la Munia
Baixant del coll de Dormillouse cap a la vall de l'Opon, una moto sobre els 2.400m. Abandonada? No hi havia ningú en kilòmetres i estava en bon estat, pot ser a algú fa poc si li va quedar clavada o sense benzina, ves-te'n a saber
Baixant per la vall de l'Opon curioses parets en la vessant est
sota la Pointe de la Pécé que recorden als Órganos de Montoro
Cartells indicadors del GR
Sortint de Plampinet de camí cap a la furgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada